Portretten

In opdracht van Museum De Fundatie te Zwolle stelden Cathinka Huizing en Harriet Stoop de tentoonstelling Dutch Identity samen met foto's van 25 hedendaagse Nederlandse portretfotografen. De tentoonstelling is te zien tot 17 april 2016. Een begeleidende publicatie aan de hand van interviews met Daniele van Ark, Blommers&Schumm, Koos Breukel, Joost van den Broek, Ernst Coppejans, Anton Corbijn, Linelle Deunk, Desiree Dolron, Charlotte Dumas, Lucia Ganieva, Ringel Goslinga, Pieter Henket, Carli Hermes, Cuny Janssen, Daniƫlle Kwaaitaal, Annaleen Louwes, Hellen van Meene, Vincent Mentzel, Erwin Olaf, Carla van de Puttelaar, Viviane Sassen, Martine Stig, Marie Cecile Thijs en Marcel van der Vlugt werd uitgegeven door Uitgeverij Waanders & De Kunst. Het boek en de tentoonstelling tonen de bijzondere kwaliteit en veelzijdigheid van de Nederlandse portretfotografie.
www.uitgeverijdekunst.nl

In 2010 verscheen van de hand van Harriet Stoop-de Meester en Cathinka Huizing Portretten van Portrettisten. In dit boek komen 30 vertegenwoordigers van de huidige generatie Nederlandse portretschilders in uitvoerige interviews aan het woord. Daarin vertellen zij over hun opleiding, over het vak, over de gebruikte technieken en over alles wat met de Nederlandse Portretwereld te maken heeft. Bekende en minder bekende, oudere en jongere kunstenaars die verspreid over heel Nederland werken, laten zien hoe groot de diversiteit is in de hedendaagse portretkunst. Gezien de grote kwaliteit die zij leveren, menen de auteurs dat er in de kunstwereld meer aandacht en erkenning voor de portretkunst zou moeten bestaan.
www.waanders.nl

Het boek werd gepresenteerd op 31 januari 2010 in het Museum de Fundatie locatie het Nijenhuis te Heino waar tegelijkertijd de tentoonstelling Portrettisten NU, samengesteld door de auteurs, opende. www.museumdefundatie.nl
De eerste druk was binnen drie maanden uitverkocht, de tentoonstelling werd met twee maanden verlengd en in de voorjaarscatalogus van Uitgeverij Waanders 2011 staat het boek bij de 'steady sellers'. Naar aanleiding van bovengenoemd succes worden Harriet Stoop en Cathinka Huizing regelmatig benaderd door zowel particulieren als door bedrijven met de vraag om te adviseren bij de keuze van een portretschilder.


Pers

Telegraaf Hedendaagse Portretkunst door Maarten Jager 28 januari 2010 T19;
Telegraaf Lastige portretten door Stan Huygens 2 februari 2010;
Elsevier Naar jezelf kijken, 30 jan. 2010 p.79;
NRC Anatomie is iets voor artsen, 18 februari 2010 Kunst 7;
Heerlijkheid Hoe kies je een portretschilder? april 2010 p.84;
Gooi en Eemlander Portrettengalerij in boekvorm, 20 februari 2010;
Stentor Portretten in kasteelkamers Nijenhuis, 5 februari 2010 p.10;
TVOost Tableau Portrettisten Nu, febr/maart 2010 p.44;
Hei en Wei Portretten van Portrettisten, p.2 maart 2010